Om TILRF

Tillgänglighetssakkunnigas riksförening (TILRF)

TILRF bildades på hösten 2017. Det fanns flera anledningar till att riksföreningen bildades.

Med den nya Plan- och bygglagen som kom 2011 blev det möjligt för kommuner att ställa krav på att tillgänglighetsgranskning utförs av en certifierad sakkunnig. Det ingår numera som en viktig del i allt fler byggprojekt. Personer som certifierar sig har sedan dess stadigt ökat och med det har behovet av att diskutera frågeställningar och utforma gemensamma rutiner också ökat.

Som riksförening har vi möjlighet att med tyngd föra en dialog med olika myndigheter och att informera utåt om frågor som rör tillgänglighet. Vi har också möjlighet att vara en formell remissinstans i arbetet med att förnya lagar och föreskrifter inom tillgänglighetsområdet.

Vad gör en certifierad sakkunnig

Plan och bygglagen ställer krav på att det som byggs nytt eller byggs om ska vara tillgängligt och användbart för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

I samband med bygglovet är det byggnadsnämnden som ansvarar för granskning av tillgängligheten. Det underlättar för projektet om en certifierad sakkunnig har granskat handlingarna innan de skickas in till kommunen.

Vid det tekniska samrådet, innan startbesked ges, ska byggherren presentera vilka kontroller som ska göras och av vem. I kontrollplanen ska det framgå om en granskning av en certifierad sakkunnig behövs och vilka moment som i så fall ska granskas.

För att undvika felaktigheter i sena skeden är det vanligt att byggherren anlitar en tillgänglighetssakkunnig för rådgivning och granskning tidigt i processen, i samband med de första skisserna eller när bygglov lämnas in. Ett tidigt samarbete säkerställer att grundläggande krav på tillgänglighet uppfylls, som till exempel avstånd till angöringsplats, avfallsstationer och rätt lutning på gångvägar. I samband med det tekniska samrådet där byggherrens kontrollplan presenteras ställer kommunen krav på vilken typ av granskning som ska göras, av en sakkunnig eller bara som en egenkontroll. För att det ska bli rätt på slutet är det viktigt med bra granskningsrutiner i projekteringsskedet.  Om kravet på en granskning av sakkunnig har ställts i kontrollplanen, vilket innebär en certifierad sakkunnig, gör en utförandekontroll på slutet som sammanställs i ett utlåtande. För att byggherren ska kunna ta byggnaden i bruk behöver de tekniska egenskapskraven enligt PBL vara uppfyllda, bland annat tillgänglighet.

Boverket

Det är Boverket som skriver reglerna om vilka krav som gäller för att en person ska kunna bli certifierad som sakkunnig i tillgänglighet. I föreskriften TIL 2 framgår det vilka krav som finns för att mans ska kunna bli certifierad sakkunnig i tillgänglighet och vilka lagar, förordningar och föreskrifter som granskningen utförs mot.

Mer om byggprocessen och vilka regler som gäller när man bygger om och bygger nytt i Sverige kan du läsa på Boverkets hemsida.

Upprop från TILRF har lett till interpellation i Riksdagen

Styrelsen för TILRF har skrivit på ett upprop mot de nya byggreglerna som Boverket tagit fram och som ska börja gälla vid halvårsskiftet 2025. Uppropet har gått till samtliga riksdagsledamöter. Det i sin tur har lett till att en person, Leif Nysmed (S) har ställt en interpellation till infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlsson. Den kommer att komma upp vid en interpellationsdebatt den 18 oktober. Debatten kommer att sändas i webb-TV på riksdagens hemsida.

Boverkets nya byggregler (Interpellation 2024/25:93 av Leif Nysmed (S)) | Sveriges riksdag (riksdagen.se)

Boverkets nya byggregler (Interpellationsdebatt) | Sveriges riksdag (riksdagen.se)

Läs också om debatten mellan Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren och Anki Kaplan Wikström från Sveriges Arkitekter som ägde rum på Business arena, Waterfront den 19 september.

Här debatteras Boverkets nya bygg­regler – för kanske sista gången – Arkitekten.se

Årstämma 24/4 kl 13-14:30

Microsoft Teams

Anslut till mötet nu

Mötes-ID: 349 289 816 71

Lösenord: ud6Ux77B

 

Länk till mötesdokument:

2025 – TILRF

 

Kallelse med dagordning

FÖRENINGSSTÄMMA TILRF, Tillgänglighetssakunnigas Riksförening
2025 – Torsdagen den 24 april, kl 13.00. Ingen föranmälan.
Hela mötet sker via Teams, länk finns på hemsidan.
Möteshandlingar finns på hemsidan fr.o.m. 11 april.
Mötet börjar med kort information om Boverkets nya byggregler
som gäller från och med 1 juli 2025, och TILRF relaterade aktiviteter.
Härmed kallas medlemmarna till ordinarie föreningsstämma i
Tillgänglighetssakkunnigas Riksförening – TILRF.
Dagordning
1. Val av ordförande och sekreterare för stämman
2. Val av två justeringsmän tillika rösträknare
3. Fråga om stämman har blivit behörigt utlyst.
4. Fastställande av röstlängd
5. Fastställande av dagordning
6. Verksamhetsberättelse från föregående verksamhetsår
7. Revisionsberättelse
8. Fastställande av det ekonomiska resultatet
9. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen
10. Val av ordförande på ett år
11. Val av ledamöter till styrelsen på ett/två år
12. Val av en suppleant/ -er på ett/två år
13. Val av revisor/-er och revisorssuppleant/-er
14. Val av valberedning
15. Fastställande av medlemsavgifter/serviceavgifter (nuvarande 600/200)
16. Fastställande av verksamhetsplan och budget för kommande år
17. Ersättningar till styrelse och revisorer
18. Propositioner från styrelsen
19. Motioner från medlemmarna
20. Övriga ärenden enligt den utsända dagordningen
21. Stämmans avslutning
Välkomna!
/Styrelsen

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.